Lasertherapie is een behandelmethode die beschadigingen op celniveau repareert.
Het wordt gebruikt om ontstekingen te remmen, pijn te verminderen en wondgenezing te stimuleren.

Er worden door het laserapparaat lichtstralen opgewekt en versterkt waardoor deze zeer veel energie krijgen. Deze energie wordt door de laser op de cellen in het lichaam overgebracht door een ‘flits’ waardoor er verschillende reacties in de cellen ontstaan.

De cellen worden op die manier als het ware gestimuleerd in activiteit, waardoor ze beter gaan functioneren. De therapeutische laser wordt dus gebruikt om te genezen, het is dus een ander type laser als bijvoorbeeld oog- of ontharingslasers.

Het licht dat de laser geeft is dan ook geen gewoon licht. Laserlicht geeft een een smalle, rechte straal van slechts één kleur (golflengte). Doordat de lichtstraal van de laser zo geconcentreerd is, heeft het de kracht om in het weefsel door te dringen zonder veel energie verlies of warmte afgifte. 

Lasertherapie vermindert pijn en ontsteking, het bevordert sneller weefselherstel en celgroei, het zorgt voor een betere doorbloeding van het weefsel, het verbetert de zenuwfunctie en stimuleert het immuunsysteem en versnelt wondgenezing en vermindert littekenweefsel. Het doel van lasertherapie is dus pijn verminderen, ontsteking remmen en wondgenezing.

Tevens kan het medicijngebruik, zeker bij chronische patiënten, vaak vermindert worden als lasertherapie wordt toegepast.

Hier kan lasertherapie bij helpen:

  1. Pijnverlichting: effectief pijn verlichten bij dieren met verschillende pijnlijke aandoeningen, waaronder gewrichtspijn, spierpijn en postoperatieve pijn.
  2. Versnelde Wondgenezing: deze geavanceerde lasertherapie kan de genezing van wonden versnellen, waardoor dieren sneller herstellen van operaties of huidletsels. brandwonden, bijtwonden, etc
  3. Ontstekingsremming: ontstekingen verminderen en helpen bij de behandeling van ontstekingsgerelateerde aandoeningen, zoals huidaandoeningen en allergieën. Denk aan tussenteenontsteking, hotspots, likgranuloom, legger, eosinofiel granuloom, oorontsteking etc.
  4. Anti-oedeem Effect: door het bevorderen van de anti-oedeem effecten kan de laser helpen bij het verminderen van zwelling en vochtophoping bij verschillende aandoeningen.
  5. Bevordering van Cellulaire Reparatie: de lasertherapie kan de activering van cellulaire reparatieprocessen stimuleren, wat bijdraagt aan het herstel en de genezing van weefsels.
  6. Ondersteuning van Mobiliteit: voor oudere dieren of dieren met mobiliteitsproblemen kan de laser helpen bij het verbeteren van hun bewegingsvrijheid en kwaliteit van leven. botbreuken, peesproblemen, artrose/ arthritis
  7. Neurologische Aandoeningen: kan worden toegepast bij de behandeling van bepaalde neurologische aandoeningen, zoals rugproblemen, zenuwschade.

Hoe gaat het in zijn werk? De laser wordt bij elk consult specifiek voor elk dier en het te behandelen probleem ingesteld. Daarna wordt de laser op het probleemgebied geplaatst en start de behandeling. Deze behandeling is pijnvrij en veilig. De behandeling duurt, afhankelijk van de grootte van het te behandelen oppervlak, tussen de 5-20 minuten. Elke behandeling geeft directe pijnverlichting en bevordert en verbetert het herstelproces van weefsels.

Hoeveel & Hoe vaak behandelen? Dit is afhankelijk van het probleem. Voor wonden en ontstekingen zijn gemiddeld 4 tot 6 behandelingen voldoende. Bij chronische problemen zoals pijn door slechte gewrichten (HD, ED, artrose/ arthritis, etc) wordt voor elk dier specifiek een behandelplan opgemaakt. We starten dan met een paar behandelingen kort achter elkaar, waarna we de tijd tussen de behandelingen kunnen vergroten. Veel dieren met chronische problemen hebben na deze opstartperiode voldoende aan 1x per maand tot twee maanden behandeld te worden. Het medicijngebruik kan doormiddel van laser in veel gevallen voor chronische patiënten verlaagd worden